Forums Search Login Register
Login
Username
Password
New Posts Todays Posts Find Users Posts Unanswered Threads Help Mark Forums as Read

Thread Options  Subscribe to this thread Subscribed Users  Add Reply 
Posts: 1,395
Trophies:
1
Hi I am very new to Linux/Ubuntu, had been using WIn7 & 10 earlier. But trying 1st time and everything install okay with Ubunto 20.04 expect the internal sound isn't working.

Below is my configuration-
Dell Latitude E6520
2.40 gigahertz Intel Core i7-2760QM
64-bit ready, Multi-core (4 total), Hyper-threaded (8 total)
RAM 8G DDR3
NVIDIA NVS 4200M [Display adapter]
Bus Adapters - Intel® 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1C26, Intel® 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller - 1C2D
Audio - IDT High Definition Audio CODEC
WIFI - Intel® Centrino® Ultimate-N 6300 AGN

I have read few help online and below is the command outputs;

1. lspci
$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection (Lewisville) (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 3 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QM67 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 RAID bus controller: Intel Corporation 82801 Mobile SATA Controller [RAID mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF119M [NVS 4200M] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF119 HDMI Audio Controller (rev ff)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Ultimate-N 6300 (rev 35)
0b:00.0 FireWire (IEEE 1394): O2 Micro, Inc. 1394 OHCI Compliant Host Controller (rev 05)
0b:00.1 SD Host controller: O2 Micro, Inc. OZ600RJ0/OZ900RJ0/OZ600RJS SD/MMC Card Reader Controller (rev 05)
0b:00.2 Mass storage controller: O2 Micro, Inc. O2 Flash Memory Card (rev 05)

2. lspci | grep -i audio
spci | grep -i audio
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF119 HDMI Audio Controller (rev ff)

3. sudo lshw -C multimedia

$ sudo lshw -C multimedia
*-multimedia
description: Audio device
product: GF119 HDMI Audio Controller
vendor: NVIDIA Corporation
physical id: 0.1
bus info: [email protected]:01:00.1
version: a1
width: 32 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:17 memory:e5080000-e5083fff
*-usb
description: Video
product: Laptop_Integrated_Webcam_FHD
vendor: CN0CJ3P272487226A3TDA01
physical id: 5
bus info: [email protected]:1.5
version: 3.10
capabilities: usb-2.00
configuration: driver=uvcvideo maxpower=500mA speed=480Mbit/s
*-multimedia
description: Audio device
product: 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 1b
bus info: [email protected]:00:1b.0
version: 04
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm msi pciexpress bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:38 memory:e6e60000-e6e63fff

4. sudo alsa force-reload

$ sudo alsa force-reload
Unloading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-idt snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-hda-codec snd-hda-core snd-rawmidi snd-seq snd-hwdep snd-pcm snd-seq-device snd-timer (failed: modules still loaded: snd-hda-codec-idt snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-hda-codec snd-hda-core snd-hwdep snd-pcm snd-timer).
Loading ALSA sound driver modules: snd-hda-codec-idt snd-hda-codec-generic snd-hda-codec-hdmi snd-hda-intel snd-intel-dspcfg snd-seq-midi snd-seq-midi-event snd-hda-codec snd-hda-core snd-rawmidi snd-seq snd-hwdep snd-pcm snd-seq-device snd-timer.

These are my findings kindly help me to enable the internal speakers.

Thanks in advance to each and everyone.
09-05-2020, 11:32 AM
Reply
Subscribe to this thread Subscribed Users  Add Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  Low Sound Quality manastassian 0 5 09-17-2020 04:52 AM
Last Post: manastassian
  Grub And Audio problem after fresh install blesleystanleyz 0 9 09-16-2020 09:46 AM
Last Post: blesleystanleyz
  Internal card reader not responding medoebler82 0 9 09-16-2020 09:46 AM
Last Post: medoebler82
  [xubuntu] Smart phone will only connect for calls & audio with Bluetooth qkathlinewillish 0 15 09-04-2020 06:44 PM
Last Post: qkathlinewillish
  Firefox wont login to an internal site sevans 0 16 09-02-2020 12:48 PM
Last Post: sevans
  [ubuntu] PC Camera, Wifi dongle and Bluetooth speaker of Sony basementlivinguk 0 15 08-12-2020 12:38 PM
Last Post: basementlivinguk
  Installation of Ubuntu on dell 3593 rsammiehendricksi 0 18 08-10-2020 11:34 AM
Last Post: rsammiehendricksi
  [ubuntu] Ubuntu 20.04 bug no sound when unplugging headphones (Please fix This) lodiliagloverj 0 22 07-25-2020 12:29 PM
Last Post: lodiliagloverj
  [kubuntu] Problem with audio configuration at login DominiqueM1950 0 23 07-20-2020 10:45 PM
Last Post: DominiqueM1950
  [kubuntu] Audio jumps to 100% intermittantly MargaretS2006 0 19 06-30-2020 02:08 AM
Last Post: MargaretS2006

Forum Jump:



User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)



Contact Us Privacy Policy Top RSS
Forum Software By: MyBB, © 2002-2020