Forums Search Login Register
Login
Username
Password
New Posts Todays Posts Find Users Posts Unanswered Threads Help Mark Forums as Read

Thread Options  Subscribe to this thread Subscribed Users  Add Reply 
Posts: 1,387
Trophies:
1
Hi.

I?m running a dual boot system (Ubuntu 18.04 & Windows8) on a 512gb ssd. (The Windows portion is up front on sda1 & sda2, ubuntu is on sda4.) I want to make an EXACT copy of the 512gb ssd onto a Transcend StoreJet 1Tbyte USB2 drive, giving me a bootable backup on a removable drive.

I booted with ubuntu on a usb , and plugged in the Transcend StoreJet 1Tbyte USB2 which is on /dev/sdb. The Live ubuntu/Windows ssd is /dev/sda. In Terminal:

[email protected]:~$ sudo dd if=/dev/sda of=/dev/sdb bs=1M
488386+1 records in
488386+1 records out
512110190592 bytes (512 GB) copied, 11413.7 s, 44.9 MB/s (3 Hours)

I then try to boot the Transcend, and it starts to work. The grub.cfg Menu comes up asking me if I want ubuntu or Windows, I select ubuntu and the ubuntu logo comes up with the infamous dots below. After 2 dots are colored, it stops. And that is as far as it will go.

I then boot my regular system and plug in the Transcend and I get:
?Unable to mount 367 mb volume , wrong fs type, bad option, bad superblock, missing codepage or helper program, or other error.?

Then I run Gparted and the Transcend partitions all look fine except for the very first partition ? it has an exclamation mark in front of it, shows File System as ext4 (should be ntfs Windows Sysres), and nothing in the used/unused columns. In the Flags column, it does correctly say ?boot?. When I select Properties on this partition, I get:

?error mounting /dev/sdb1 ,,,, wrong fs type, bad option, bad super block on /dev/sdb1, missing code page or helper program, or other error.?

What happened to this first partition, and how can I fix it?

Thanks for your help,
M?..
12-29-2019, 04:13 PM
Reply
Subscribe to this thread Subscribed Users  Add Reply 


Possibly Related Threads...
Thread: Author Replies: Views: Last Post
  [lubuntu] 18.04 System Hangs / Freezes when resuming after suspend Shiney 0 1 02-22-2020 07:53 AM
Last Post: Shiney
  Dell Inspiron 530 with no OS will not recognize boot DVD ftishabergers 0 6 02-07-2020 12:08 AM
Last Post: ftishabergers
  boot problem qkathlinewillish 0 12 01-16-2020 02:51 PM
Last Post: qkathlinewillish
  LAN Internet slow in Ubuntu compared to Windows in dual boot blelahharrisc 0 14 01-16-2020 07:55 AM
Last Post: blelahharrisc
  Starting dual boot Ubuntu meloygoodwinq 0 10 01-13-2020 10:56 AM
Last Post: meloygoodwinq
  [lubuntu] Copy launcher link to desktop xkentonhenslyyy 0 11 01-03-2020 10:09 AM
Last Post: xkentonhenslyyy
  [ubuntu_budgie] Mount at boot not working uleilarosariog 0 25 01-03-2020 10:09 AM
Last Post: uleilarosariog
  [kubuntu] Kubuntu 18.04 usb keyboard disappears on boot vfreddyhuynhp 0 24 12-27-2019 07:28 AM
Last Post: vfreddyhuynhp
  [ubuntu] Dual-boot Windows partition recently started mounting as read-only lonniedivers 0 20 12-26-2019 05:09 PM
Last Post: lonniedivers
  [lubuntu] Suddenly having dual boot issues Lubuntu and MBR legacy bios zbernadinerrrhat 0 24 12-15-2019 03:01 AM
Last Post: zbernadinerrrhat

Forum Jump:



User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)



Contact Us Privacy Policy Top RSS
Forum Software By: MyBB, © 2002-2020